10/12/2023

Tarinoita Zuckerbergin maailmasta: Metan "yhteisösäännöt"

Ystäväkirje, syksy 2023

Pakko avautua.

Olen ollut lähes kuukauden Metan langettamassa julkaisu- ja kommentointipannassa.


En voi postata yrityssivuille sisältöä enkä voi kommentoida ryhmissä mitään. Mainoskampanjoita olen voinut pyörittää, joskin niissäkin on tullut ihmeellisiä virheilmoituksia. 


Metan asiakaspalvelun kanssa operoidessa olo on kuin Kafkan novellissa. Vähintään kolmesti minulta on pyydetty videoitu ruutukaappaus, jossa näytän, että julkaiseminen ei onnistu. Lähetän tämän Alexille, Marcille yms kuka tikettiä sattuu operoimaan. Menee viikko ja Sabrina pyytää uudestaan samaa. 


Samalla toki pahoitellaan ja kerrotaan kuinka Valuable Customer You Are. Joo. Siltä tuntuu.


Metan asiakaspalveluun palkataan nähtävästi kuka tahansa luku- ja kirjoitustaitoinen. Mutta Googlen käyttö heiltä on kielletty. Kaiketi. Sillä selvitin aika nopeasti mistä rajoitukset johtuvat. 


Julkaisin 15.9 Savu-viskilasin sivulle kuvakollaasin jossa esiintyi sana “Free Dopamine”. Sillä sitähän tapahtuu kun tuoksuttelee hyvää viskiä, josta etanoli on poissa. Sitten jaoin postauksen henkilökohtaiselle tilille. 


Ja pam! Virhe.  Rikoin Facebookin yhteisösäännön kohtaan xx.yy.zz. 


Koskaan ei ole tarkalleen selvinnyt miksi moinen lause on ns väärin. Dopamiinia ei valmisteta missään "viidakkolabrassa". Sitä syntyy aivoissa, oli Marc aiheesta mitä mieltä tahansa. 


Oppi: jos olet Facebook- tai Instagram-kanavan ylläpitäjä, ole tarkkana mitä julkaiset henkilökohtaisilla tileillä. Surullista, mutta henkilökohtaisen tilin rajoittaminen vaikeuttaa työkäyttöä merkittävästi.  


Tästä toki saa mielenkiintoisia ajatuskehitelmiä, miten Facebookin “säännöt” rajoittavat vapaata ilmaisua. Ja pientä oppia millaista olisi elää totalitaarisessa yhteiskunnassa, jossa kaikkea valvotaan. 


Selvisin säikähdyksellä ja bisnekseni kannalta on hyvä, että jokaisella some-tilillä pitää olla vähintään kaksi ylläpitäjää. Joten rakas avopuolisoni, anteeksi lukuisat Business Manager-kutsut :-) 


Vapaudun pannasta 15.10. klo 04.31. Tämä selvisi virheilmoituksesta kun yritin kommentoida yhden yksityisen FB ryhmän postausta.


Mitä muuta digimaailmaan kuuluu? 


* Google Analytics 4 on osoittautunut juuri niin epäkäytännölliseksi kuin pelkäsin. Paljon pieniä asioita jää katveeseen. Esimerkiksi GA4 saattaa pienillä sivustoilla rajoittaa raportointia (koska yksityisyys).


Monelle olen suositellut esimerkiksi ilmaisen Piwik Pron asentamista GA:n rinnalle pyörimään. Asennus onnistuu kätevästi vaikka Tag Managerin kautta. GA4:n raportoinnin rajoituksen voi myös kiertää muuttamalla datankeruu asetuksia. Kysy ja kerron lisää.


* Lisää Googlea. Juuri kun opimme että Discovery-kampanjatyyppi on Googlen natiivimainontaa, niin nimi muuttuu Deman Gen-kampanjoiksi. Älkää kysykö miksi.


Inventaario eli Gmail, Youtube, Google News etc pysyy samana, mutta trafikoinnissa tulee uutuuksia. Edelleen Googlen natiivi on erittäin hyvä mediaympäristö tunnettuuden ja saitin liikenteen lisäämiseksi. CTR on tyypillisesti 2-3%, joka on digissä kovaa tasoa.


Omaa Bisnestä.


* kevään ja kesän pitkien valmennusohjelmien päätyttyä, on aikaa taas henkilökohtaisiin valmennuksiin. Ideahan on se, että opetan kahdenkeskisissä (tai muutaman hengen kesken) syvällisesti työkalujen käyttöä, raportoinnin tulkintaa ja mediapanostusten miettimistä. 


Koulutusteni päivä inflaatiosta huolimatta edelleen sama kuin ennen eli  750€/päivä. 


Kertaus aiheista

- mm hakumainonta ja Google Ads, 

- hakukoneoptimointi ja sen työkalut (myös Youtube SEOn tekeminen), 

- Meta Business Manager ja some-mainonta, community management

- Google Analytics ja markkinoinnin analytiikka 

- sekä Linkedin-mainonta ja Campaign Manager. 


Uutena pakettina ovat (1) "Nousevat ja Pienet some-kanavat ja mainonta niissä" eli Pinterest, X (Twitter), TikTok ja Snapchat sekä (2) "Tekoäly ja markkinointi". 


Jälkimmäisen kävin jo testaamassa ASML:n koulutustilaisuudessa. Teimme mm markkinointisuunnitelman rungon ChatGPT:n, Bardin ja Bingin Chatin ehdotusten avulla. Todella kätevää ja nopeaa. 


AI-maailma on kyllä kiehtova ja haastava. Itselläni on selaimessa käytössä Monica AI -niminen virtuaaliassistentti joka osin korvaa Googlen haun käytön sekä Rytr-niminen maksullinen AI-työkalu, joka auttaa ns tyhjän paperin syndroomaan.


Taas voi kysyä lisää. 


* Hakukoneoptimoinnista kun on puhe, niin otin käyttöön uuden optimointityökalun SEO Powertoolsin.  SEO Powertools on arsenaali useampia softia, joilla voi selvitellä hakunäkyvyyden  nykytilaa, SEO-kilpailutilannetta, sisältö- ja linkkimahdollisuuksia.


Ubersuggest Pron, uuden työkaun ja oman osaamiseni muodostuu oikein kätevä yhdistelmä analysoida ja seurata sivuston hakusijoituksen kehitystä.


Kivaa syksyä. Kukoistakoon kauppa ja merenkäynti kansojen kesken!


Antti


















--
I am a Marketing Architect  Whenever you’re ready, I can help you to be better: call me +358405707959

No comments: