5/30/2015

20 vuotta leipää internetistä

Tuleva kesäkuu 2015 on omalta osaltani isosti nostalginen. Työurani internetissä täyttää tasavuosia.

1995-1997
Lasken urani alkaneen kesäkuussa 1995 tavattuani energisen Taideteollisen korkeakoulun opiskelijan(* , jolla oli mielenkiintoisia ideoita ensi askeliaan ottavan webin suhteen. Tästä tapaamisesta poiki ensimmäinen web-suunnittelija- ja koodarin (sen aikaisilla tekniikoilla) keikkani: kesän 1995 aikana koodailin Club Nokia-nimisen palvelun ensimmäistä web-käyttäliittymää ja kirjoittelin sivuille tekstejä. Ensimmäisestä projektista alkaen pelikenttänä on ollut koko maailma. Tuosta projektista syntyi Interweb Design Oy, jonka 20+ jengille ole paljon velkaa niin ammattitaidon kehittymisessä kuin hyvän johtamisen itujen tartuttajana.

1997-2006
1997 oli seurava merkkipaalu. Talentum osti meidät ja syntyi lopulta Satama Interactive. Alkuperäisen nimen, Interaktiivinen Satama, syntymiseen allekirjoittaneella on oma, pieni, osansa. Satama oli uskomaton paikka. Sen läpi vuosien mittaan kulki 800+ nyttemmin digitaalisen markkinoinnin, median ja palvelujen tuottamisen ammattilaista.

Sataman kulttuurista ja työmoraalista voi kirjoittaa kirjan, mutta kiitos Airiston Tuomaksen ja monen muun minusta tuli kohtuullisen hyvä tiiminvetäjä ja ymmärtämään monikulttuurisia (huom ex-Satama -miehet ja naiset Turussa ja Tampereella!) työtiimejä. Asia, josta voi vain olla kiitollinen myöhemmin. Kiitos Sataman pääsin kokeilemaan rajojani ja osaamista myös ulkomailla. Projektit Dallasissa, Tukholmassa ja Dusseldorfissa sekä vuosi Sataman Lontoon konttorilla ovat omalla tavoillaan työelämäni kohokohtia. Lontoo onkin sittemmin tuntunut toiselta kotikaupungilta, ja yhden globaalin GroupM:n asiakkaan ansioista se on sitä edelleen.


2007-2009
Lähdin Satamasta -07 vuoden alussa, juuri ennen kuin Trainer´s House vyörytys alkoi.

Nyttemmin Keskolla vaikuttava Google ex-maajohtaja Ronkaisen Anni oli siirtynyt vetämään mainostoimisto McCannia ja pyysi minua vetämään pientä MRM-digiyksikköä. Tästäkin 2.5-vuotisesta pätkästä jäi paljon plakkariin (mm. yksi mahtava vetopasuunan soittaja) - ja on auttanut ymmärtämään nykyisessä kiihkeätahtisessa työmaailmassa niitä haasteita, joita mainostaja-asiakkaillani on mainostoimistojen suhteen (hyvässä ja pahassa). Harvoin tulee sanottua ääneen tätä, mutta Microsoft mainostaja-asiakkaana oli aivan mahtava.

2009-2011
Ennen päätymistä mediatoimistojen digidirikaksi tuolloisesta kalsarikonsultista kuoritui ensi askeliaan ottanut markkinointiautomaatio ja CRM-konsultti. Kiitos Nickelsin Tompan ja muiden Avauksen osakkaiden pääsin pariksi vuodeksi oppimaan mitä tulevaisuuden (=tämän päivän) tehokas ja älykäs markkinointiviestintä on (se on palvelua asiakkaalle btw).

Pyydän myös anteeksi niiltä tuhansilta, jotka perjantaina saivat IKEA Family -ohjelman SMS-viestin. Silti tuon kanti-sohjelman ensimmäisen vaiheen suunnittelussa mukana oleminen on yksi työurani mielenkiintoisimpia hetkiä.

2011-
Neljä vuotta nyt mediatoimistoelämää. Olisi pitänyt pyrkiä tähän aikaisemmin ja toisaalta juuri nyt on oikea hetki olla mukana. Mainostaja-asiakkaat siirtävät entistä enemmän panostuksia nettiin, koska kuluttajat ovat karanneet sen syövereihin. Kiitos teknologisen kehityksen monella rintamalla. On ilo vetää tiimiä, joka yrittää rakentaa kontaktointistrategioita ja -kampanjoita löytääksemme asiakkaan viestille oikean silmäparin oikeaan aikaan oikeassa mielentilassa mielellään järkevään hintaan.

Nopea linkitys takaisinpäin Satamaan, sieltä opitut asiat miten johtaa ja kehittää asiantuntijatiimejä ovat voimissaan. On mahtavaa nähdä miten pienillä liikkeillä ja asioilla nuoresta ihmisestä kehittyy nopeasti hyvä, parhaimmillaan superhyvä, ammattilainen, jonka voi heittää paikkaan kuin paikkaan.

Tästä aasinsiltana mielenkiintoinen työpaikkatarjous. Olemme jakamassa nykyisen pestini kahtia. Vaikka olenkin insinööri ja semi-nörtti, niin ammattilainen nostaa kädet ylös siinä vaiheessa kun toteaa, että nyt annetaan roolia uudelle huippukollegalle. Itselleni jää edelleen digiin liittyvä strategia- ja sisältökehitys. Tarvitsemme kohtuullisen pitkän linjan digimedia-ammattilaisen ottamaan vastuun ohjelmallisen ja tulospohjaisen digimedian puolesta. Avaintermejä ovat “Trading, performance, analytics, programmatic”. Jos nuo tuntuvat tutuilta, GroupM:n mediatoimistokonsernin johtoryhmäpaikka kiinnostaa, isot saappaat kiinnostavat, hyväksi hiottu performance-tiimin vetovastuu kiinnostaa, osaat painaa tarvittaessa kädet saveen itsekin ja olet hyvä tyyppi, niin laita mailia heti (antti.leino@groupm.com) ja jutellaan lisää. Tämä on tontti, johon WPP (omistaja) ja GroupM panostuvat huikeasti!

Hyvää kesän alkua. Ex-satamalaiset kokoontuvat taas kesätapaamiseen 10.6. illalla.

Antti

*) Kiitos Mika. Tiedät kyllä miksi.

No comments: