12/18/2016

AI ja viisi kysymystä yrityspäättäjälle

Amazon Alexa. Facebook M. Google Assistant. Apple Siri.

Mikäli yhtään seurasit vuotta 2016 niin tämä vuosi on ollut älykkäiden data-ohjattujen assistenttien, bottien ja virtuaalialustojen esiin marssia. Teknologisesta lähtökohdista huolimatta nämä amerikkalaiset it- ja media-jätit haluavat kietoa sinut tiukemmin osaksi omaa bisnestään. Alexaa voi käyttää päivittäisostojen tilaamiseen. Applen ja Googlen virtuaaliassistenteilta voi kysyä sijainti- ja kauppatietoja. Facebook Messengerissä voi jo nyt keskustella tietokonepohjaisen asiakaspalvelun kanssa. Itse kyselen GrowthBotilta esim suosituimmista twiittaajista tai yritystietoja.

Artificial Intelligence, keinoäly, kiihottaa mieltä ja ideoita. Sekä pelottaa. Olisi se aidosti hienoa jos autoni ajaisi itsestään AI ohjaamana Turusta Helsinkiin, mediayhtiön botti olisi kerännyt suosikkijoukkueeni peliin liittyvät kaikki artikkelit aamuksi pädille odottamaan tai Amazon Echon puhumalla muutan ruokakassipalvelun sisältöä. Matka on vielä pitkä, sillä testasin Facebookin päällä tehtyä Hipmunk-chatbottia kysyäkseni matkavinkkejä siinä onnistumatta. Tekemistä riittää vielä läpimurtoon.


"A chatbot is a service, powered by rules and sometimes artificial intelligence, that you interact with via a chat interface. The service could be any number of things, ranging from functional to fun, and it could live in any major chat product (Facebook Messenger, Slack, Telegram" - chtbotsmagazine.com

AI-pohjaiset sovellukset muuttavat jälleen kerran arkeamme ja käyttäytymistämme. Odotukset brändejä ja yritys palveluja kohtaan nousevat taas pykälän verran. Sukupolvi toisensa jälkeen oppii, että jokainen tuote on vain napin painalluksen päässä toisesta. Vaihtamisen ja uuden kokeilun kynnys vain madaltuu. Spotifyn suosittelulistat ovat yksinkertainen esimerkki hyvästä AI- ja algoritmipohjaisesta palvelusta. Kymmeniä artisteja joista ei ole koskaan aikaisemmin kuullutkaan pyörii “levylautasella” suosittelun avulla.


Strategisen tarkastelun paikka on nyt

Arvioin, että AI-sovelluksilla on merkittävä rooli tulevaisuuden asiakaspalvelussa ja asiakassuhteen ylläpidossa mutta myös yrityksen sisäisessä käytössä AI tulee yleistymään. Yritysjohdon strategisia kysymyksiä voisivat olla:

1) Miten voisimme käyttää AI:ta automatisoimaan asiakkaan palvelukokemusta?
2) Miten voimme hyödyntää AI:ta suosittelemaan asiakkaallemme tuotteita tai palveluja (tai toimenpiteitä tai liikuntaa) joista hän todennäköisemmin on kiinnostunut?
3) Miten AI uppoaa osaksi nykyisiä tuotteitamme? Mitä teemme silloin eri tavoin tai vähemmän?
4) Voimmeko käyttää AI:tä ennustamaan asiakkaiden tai työntekijöiden tekoja?
5) Voimme hyödyntää AI:ta löytämällä työntekijöiden, sidoryhmien tai asiakkaiden toiminnasta malleja, joista emme olleet tietoisia ennen?

Miksi? Koska ihmiset käyttävät enemmän aikaa pikaviestimien parissa kuin sosiaalisen median!


Muutamia seurattavia firmoja ovat esimerkiksi Conversica ja Tact. Myös SalesForce on vahvasti tuomassa AI-palveluja osaksi CRM-ratkaisuaan.

Kuluttajan silmin vuonna 2020 joululahjapakkauksia löytynevät ensimmäiset “pömpelit”, joissa virtuaalikotiassitentti puhuu ja juttelee. Toivon mukaan ne ovat vähemmän surumielisiä kuin tämä japanilainen jo tuotannossa oleva elämänkumppani http://vinclu.me/2016/12/14/preorder-started/ .

Hyvää joulua!


12/04/2016

50+ hyvää ja huonoa sisältöideaa someen

Tämän vuoden joissakin koulutuksissa olemme valmennettavien kanssa ideoineet (siis tutkineet nettiä) monimuotoisia listoja mitä kaikkea sisältöjä somessa - Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa, Pinterestissä, Youtubessa yms - voi julkaista ja jakaa. Mikä uupuu listalta?

Ilmainen ladattava materiaali
Kiitä faneja ja seuraavia
Tarjoa ilmaiseksi ekirja tai whitepaper
Kysy kysymys
Kerro asiantuntijan näkemys
Postaussarja (kuvia, tekstejä)
Lainaukset
Täytä ________ viiva lauseessa
Viikkoyhteenvetokirjoitus
Monivalintakyselyt
Kuvat kulissien takaa
Jaa linkki hyvää informaation lähteeseen
Jaa Slideshare-esitys
Linkki casetapaukseen
Tilastot (kaikki)
Linkki vanhaan blogikirjoitukseen
Kyselyt: hyvä idea vai ei?
Linkki toiseen blogikirjoitukseen
Brändätty kuva, jossa kuvassa logo ja/tai saitin osoite
Infograafi
Tuotekuvat erilaisella kulmalla (Pinterestiin tai Instaan)
Kuvat, joissa assosiaatio brändiin
Tuotekuvia valmistuksen puolelta (kulissien takaa)
Linkki Pinterest-kuvaan
Kysy arviota tai käyttökokemuksia faneilta
Fanien kuvat
Vinkkaa hyvästä nettityökalusta
Vinkkaa hyvästä kirjasta
Päivän tapahtumat-kirjoitus
Kerro suosikkituotteesi
Jaa satunnainen vinkki
Jaa vitsi tai meemi
Julkaise videotestimoniaali
Suosittele kollegaa Linkedinssä
Järjestä kuvakisa
Jaa nouseva Twitter-aihe
Järjestä debatti!
Linkki suosituimpaan blogikirjoitukseen
Jaa suosittelu
Jaa työ/elämän ohje
Kysy apua ja vinkkiä
Kysy asiantuntijalta ja jaa vastaus
Kysy seuraajilta sisältöideoita
Kerro tarina tai anekdootti
Pidä Q&A sessio
Järjestä kilpailu
Palaa taaksepäin yrityksen historiassa
Kuva, joka kertoo kuva olet (oikeasti)
Jaa suosittu Reddit-linkki
Suosittele ketä muita seurata
Jaa Pinterest-taulu tai Instagram-tili
Jaa kuva ja kysy kuvateksti faneilta (ole varovainen)
Youtube-video
Kuukauden fani
Jaa toimialatutkimus
Alennuskuponki Instan tai Snäpin kautta
Juhli outoa kansainvälistä juhlapäiviä
Tägää toinen Facebook-sivu
Jaa toimialan yllätysuutinen
Muista maakohtaiset juhlapäivät
Jaa ja kysy ennustuksia
Julkaise yllättävä mielipide ajankohtaisesta aiheessta
Kerro työntekijästä
Tuotteen takaisinveto!
Jaa nouseva Google Trend-aihe
Muista kertoa palkinnoistasi (if any)
Uusimmat yritysuutiset
Jaa kuva yritystapahtumasta
Järjestä Google+ Hangout ym webinaari
Tue tempausta
Ennakkokuvat ym
Aloita keskustelu alan mielipidevaikuttajan kanssa (Twitterissä)
Julkaise kuvakollaasi
Tee toimialaennuste
Julkaise yllättävä tuotteen käyttötilanne
Linkki blogikommenttiin kommentilla
Vastaa kysymykseen
Jaa kaavio
Promote toimialan tapahtumia
Jaa mielestäsi hauska mainos
Postaa linkki vanhaan uutiskirjeeseen (jos ajankohtainen)
Jaa mielipide
Jaa linkki työtekijän Linkedin-tietoihin
Vastaa Quorassa esitettyyn kysymykseen
Vastaa tägäykseen tai mainontaan (mention)
Julkaise osa blogikirjoituksesta ja linkki
Kehu tuotteitasi

Lisää ideoita saa tutkimalla vaikkapa sivuston analytiikkaa tai vertailemalla mitä kilpailijat tekevät (ja tekemällä ne sitten paremmin/mielenkiintoisemmin).

11/28/2016

Mainos: Shame or Glory

Katsoin loppusyksystä koko Game of Thrones-sarjan lähes putkeen. Tämä seuraava mainos ei aukea ellei ole nähnyt muutamaa jaksoa ja tunne tarinaa. Erinomainen oivallus markkinoijalta

9/03/2016

Digitaalinen murros ja suhteellinen kilpailuasema

Vietän ison ajastani vapaa-ajan  asunnollani peltojen keskellä. Täällä tulee väkisin miettineeksi miten vahvasti omaa arkea teknologia on muokannut ja tulee muokkaamaan. Nopeahko nettiyhteys löytyy Maslowin jo toisen tason tarpeita varten. Yhteys tuo turvaa, yhteenkuuluvuutta ja mahdollistaa itsensä toteuttamista.

Katsoin aamulla melkoisen tajunnan räjäyttäjä videon robottitraktorista, autonomous tractor, kuten valmistaja sitä kutsuu. Skynet-tunnelmat olivat ekana mielessä, mutta totta: miksei naapurin peltoja voisi ajaa itsenäinen laite. Pelto on jonkinlainen suorakulmio, jonka GPS-koordinaatit voi koodata järjestelmään. Esteentunnistin auttaa laitetta kiertämään länsisuomalaiseen peltomaisemaan liittyvät kivikasat ja sähköpylväät. Isäntä tai emäntä voi kotoa käsin ohjailla traktoriarmeijaa. Tuotannon tehokkuus olisi aivan eri sfääreissä kuin tänään. Ajatus virkisti mieltäni kaupoille ajaessani. Investoinnit ovat hintavia, mutta uskon, että jokin kaunis syyspäivä tuollainen robottitraktoririvistö leikkaa viljaa täällä varsinaisessasuomessa. 


Esimerkki kuvaa hyvin "enabling people and distrupting business” -ymmärryksestä, joka on välttämättömyys Suomen digitaalisaatiohankkeiden onnistumisessa. Kuvaamani maatalouden digitaalinen murros on myös muutakin kuin teknologiaa. Teknologia vapauttaa maatalon isännän puurtamasta pitkät päivät ja yöt pellolla, mutta mitä tekevät työttömäksi jääneet rengit. Tämä on kysymys jota meidän pitää nyt miettiä. 

Asiakas
Missä minä mietin naapurin emännän arjen muuttamista, on Mariott-hotelliketju on miettinyt asiakaskokemuksen uusiksi. Brändin kanssa voi keskutella chatbotilla tai hoitaa asiat älykellolla. Brändi on muotoutunut digitaalisaatiossa asiakkaan ympärille. Asiakkaan kokeman arvon tuottaminen on digitaalisaation ytimessä.



Teknologia
Seuraamalla teknologian kehitystä voit löytää seuraavan sinisen meresi. Ympäristön ymmärrys, toimintaympäristön muutosten havainnointi ja arviointi, on johdon normaalia strategiatyötä. Teknologia muokkaa alan sisäistä kilpailua, tuo alalle kuin alalle uusia kilpalijoita ja korvaavia tuotteita sekä muokkaa ostajien ja tuotantopanosten myyjien vaikutusvaltaa. Seuraa ja ymmärrä uhat ja mahdollisuudet. 

Asiakkaan ymmärtäminen kasvattaa markkina-arvoa. Watermarkin tutkimuksessa asiakaskokemukseen panostaneet pörssiyhtiöt hakkasivat markkinaarvon kasvussa S&P indeksin luvuin 45% - 14.5%. Huonosti asiakkaitaan ymmärtävät firmat hävisivät indeksille (-33,9% tuotto kuudelta vuodelta)

Fokus
Vähemmän on enemmän. Digitalisoituminen muutos lähtee tekemisen fokusoinnista. Maatalon isännälle riittää alkuun yksi robottitraktori, jolla testata toimivuutta ja lopputulosta.  Talousteoria sanoo, että kokemuskäyrä eli yksikkökustannusten määrä laskee ajan myötä. isäntää moinen tuskin hetkauttaa, hän haluaa enemmän ja vähemmellä. Tavoitteeksi hän asettanee absoluuttisen korjuuajan vähemenmisen merkittävästi. Focus yhden mahdollisuuden hyödyntämiseen on digitaalisen muutoksen ytimessä. More is simply too much.

Isommassa kuvassa ketteryys on elinehto numero kolme asiakas- ja teknologiaymmäryksen jälkeen. Ketteryys on tapa toimia ja tapa rakentaa tiimit. ketteryyden ohessa suosittelen erilaisia design thinking-malleja ongelmanratkomiseen. Joka kesä näen omin silmin kuinka 25 Aallon opiskelijaa kolmessa kuukaudessa ottaa briiffiin, pureutuu siihen eri kulmista, prototypoi, haastattelee, varjostaa, ja tekee proton uusiksi. Elokuussa tilaajalle luovutaan keskimäärin aina hämmästyttävän toimiva ja mietitty paketti jatkokehitykseen.

Data
Naapurin isännälle data on välttämättömyys, että robottitraktorin sensorit tuottavat reaaliaikaista tietoa maaperän koostumuksesta, viljan laadusta tai mikrosäätilasta pelloilla. Kaikkea voisi mitata mutta kaikkea ei kannata mitata. Menestysmittareiden asettaminen pitäisi olla ihan arkipäivää kaikesa tekemisessä (tässä blogissa ne ovat lukukerrat, käytetty aika, jakamiset ja tykkäämiset - tuossa järjestyksessä). Datan ymmärräys ja käyttö onkin neljäs listalle kirjattava muuttuja.

Kulttuuri ja leadership
Mutta se renki pistää vastaan. Ei kuulemma osaa käyttää hiirtä. Onneksi robottitraktoria voi ohjata uuninpankolta iPhonella. Joten renki on tyytyväinen ja kääntää vähän kylkeä. Kohta pitääkin komentaa traktori ajamaan kuivurille tyhjennystä varten. Samalla voisi käväistä kepillisellä ja tarkistaa traktorin kunto päällepäin.

Digitalisaatiolla on siis (työ)kulttuurinen kulma. Missä, miten ja milloin työskentelemme jatkossa onlistamme yksi avainkohdista. Miten nämä muuttuvat teknologian hyödyntämisen myötä? Mitä se tarkoittaa yrityksen menestymiselle. Olen käytännössä 24/7 työnantajan ja kollegoiden tavoitettavissa. Periaatteessa. Kun tehty työ on tehty iltamyöhäisellä, niin seuraavana aamupäivänä voin istuttaa ne hortesiat ja palata sype-neuvotteluun. Illalla luen mitä firman toimitusjohtaja on kirjoittaa ajatuksiin sosiaaliseen mediaan.

Iso muutos lähtee johtajista, johtajuudesta, leadershipistä. Ei aina niistä diginatiiveista.

Yhteenveto
Focus, data, kulttuuri, leadership, asiakas- ja teknologiaymmärrys ovat digitaalisen murroksen airuet. Näitä fiksusti käyttämällä yrityksen markkina-asemaa voidaan muuttaa niin, että kilpailutilanteessa se saa paremman suojan. Minusta digitalisaatiolla pitää murtaa toimialan tasapainotilaa tai pelisääntöjä niin, että oma suhteellinen asema paranee ja syntyy vahva kilpailuasema kohti seuraavaa murrosta. Muuten digitaalinen muutos jää myynnin ja markkinoinnin siirtämiseksi verkkoon. Pitkässä juoksussa se ei riitä. 2030-luvulla ostamme kaikki tuotteet 3-4 amerikkalaisesta ja kiinalaisesta verkkokaupasta. 
 
Oletko vakiintuneella toimialalla? Kysy johtoryhmässä 70-luvulta peräisen olevat Porterin kysymykset eli mitä voitte tehdä digitaalisen muutoksen mahdollistamana jotta parantaisitte suhteellista asemaanne, kilpailaksenne tehokkaammin asiakkaista ja ennenkaikkea, saavuttaaksenne paremman kannattavuuden? Pilotoimalla digitaalisia ratkaisuja ja toimintatapoja voi ennakoida toimialan kilpailuvoimien muutoksia, arvioida valitun strategian seurauksia, joustavuutta ja kestävyyttä. 

Naapurin nuoren isännän suhteellinen asema kylän nuorten naisten silmissä nousee itsestään ajavan traktorin ansiosta. Jäisihän isännälle enemmän aikaa nuorikolleen.

Menestystä syksyn puinteihin!


8/11/2016

ATK 2020-luvulla

90-luvulla myin hengenpitimiksi (lue: opintojen ohella vapaa-ajan rahoittamiseksi) kaikenlaista IT-rautaa ja kirjoittelin aiheesta juttuja sen aikaisiin tietotekniikan julkaisuihin. Elettiin aikaa jolloin ATK marssi raivoisasti toimistoihin ja koteihinkin muuttaen työelämää ja viestintää merkittävästi. Silloin kukaan ei ollut huolissaan Future Shockista tai mediayhtiöiden vaikeuksista. Asiakas oli edelleen alamainen. Mutta oli ihmeellistä mitä kaikkea tietokoneella sai tuolloin aikaan mitä ennen piti tehdä käsin.




















Tämän ajan ATK, digitalisaatio, on hallituksemme yksi tärkeimmäistä teemoista elämässä. 

Luin viimeisen puolen vuoden aikana lähes kaikki digitalisaatio-termin alla julkaistut teokset ja kirjoitukset  yrittääkseni ymmärtää digitalisaatiota Suomessa. Alkoi jopa ärsyttämään koko digitalisaatio kohkaus.

1 Pelkästään paperin muuttaminen biteiksi, uusi verkkosivusto, RFID-tägi tai tilaus(mobiili)palvelu ei auta pääsemään tavoitteisiin (lue: kustannussäästöihin, perinteisesti), jos mikään muu taustalla ei muutu.  Suomen hallitusohjelmassa onkin  painotettu toimintatapojen muutosta. Sama pätee tietysti yrityselämään.

2 Digitalisaatio ei ole yksittäinen projekti. Osin on trendikästä palkata Chief Digital Officer, mutta isommassa kuvassa uskon, että tämä rooli tulee pysyväksi johtoryhmiin. Ehkä CDO korvaa CMO:t ja CTO:t - jopa tuotantojohtajat (toimialasta riippuen). Tulevaisuuden ydinryhmä lienee CDO+CFO+HRD, jossa yhdistyy mitä  firma tekee ja miten se toimii digitaalisessa maailmassa, miten rahoitus järjestetään ja ihmisistä huolehtiminen.

Luennoin kesällä  aiheesta Aallon opiskelijoille. Enemmänkin keskuteltiin aiheesta. Päädyimme siihen yksinkertaistukseen, että digitaalisaatiolla, ATK:lla, internetillä, kännyköillä ja kaikilla niihin liittyvillä ilmiöillä mikä tahansa bisnes ja orgnaisaatio voi:

  • kasvattaa bisnestä eli myydä enemmän ja useammin
  • parantaa kannattavuutta eli tehdä enemmän vähemmillä resursseilla
  • toimia nopeammin ja älykkäämmin ja laadukkaammin
  • nostaa asiakaspalvelukokemuksen uusiin sfääreihin.

Mutta - epäonnistumalla omien toimintatapojen muutoksissa syntyy vain isoja investointilaskuja, huonoja palveluja, lisää siiloja ja pahaa verta. Tapaa toimia ei ATK muuta ellei se ole strategiassa sisällä ja organisaatiossa ei ole halukkuutta. Yksittäinen digiihminen voi huudella ja vetää projektia digitalisaatiohattu päässsä mutta se ei ole ratkaisu. Sisään rakennettujen mallien ja prosessien tulee  muuttua.

Osallistuin muutamaan isohkoon projektiin tänä vuonna, joissa digitalisaatio oli maalattu aika isolla omistajien agendalle. Pitkässä juoksussa varmaan näin tulee olemaan, mutta toiminnan muutos alkaen firmatason budjetoinnista tai asiakkaiden hallinnasta niin, että ATK auttaisi firmoja kasvamaan ja kehittymään oli tuskaisaa seurattavaa.

Lyhyesti mikä onkaan 2020-luvun ATK:ssa mahdollista. Neljä (ei kolme) pointtia:

  1. Siirrä myynti ja markkinointi digitaalisiin kanaviin (monikanavaisesti). Tästä on paras aloittaa ja kun tämä toimii ja helpompi edetä seuraaviin mahdollisuuksiin.
  2. Syvennä digitaalisen palvelujen avulla asiakassuhdetta (monikanavaisesti). Ehkä vähemmän mainontaa ja enemmän palveluja ja neuvontaa asiakkaille?
  3. Ideoi digitaalisesta viestintäkäyttäytymisesti kumpuavia liiketoimintoja ja palveluja. Skaalaa MVP-hanke nopeasti ja testaa eri markkinoilla. Lue Sinisen Meren Strategia -kirja ja tee toimialasi strategiaprofiili. Siitä on hyvä aloittaa maailmanvalloitus.
  4. Virtaviivaista palvelut ja prosessit. On klisee, että kaikki minkä voi digitoida, tullaan digitoimaan ja korvaamaan algoritmilla kokonaan tai osin -  mutta miten käy rekkakuskeille, sihteereille, junansuorittajille, siivoojille, urheilukentän viivan piirtäjille, autoliikkeille, kirjakaupoille, elokuvateattereille, roskakuskeille, hakemusten käsittelijöille, mediaostajille, mediamyyjille, pyöriäisten valvojille Itämerellä, säveltäjille (jep) tai koiran ulkoiluttajille? Robotti ja algoritmi, koodi korvaavat heidät. Siinä on tuleville hallituksille miettimistä mistä me blogistit saamme elantomme jatkossa KiKy-keskustelujen jatkoksi. Itseäni vähän jopa kylmää meno.

Omat suosikkini? Niitä ovat tänään vaikkapa:

  • ABC mobiilitankkaus. Aja asemalle, kerro mobiilisovellukselle millä tankilla olet ja ala vaan tankkaamaan. Lasku tulee luottokortille.
  • Toggl. Aloita projektin parissa työskentely, laita timeri taustalle ja laskuta tuntityö. Helppo tuntikirjapito.
  • Oma Mehiläinen. Pieni onni, että työterveys ollut vuosia samassa firmassa, josta voin katsoa mitä lääkettä milloinkin on määrätty ja milloin kävin viimeksi tarkastuksessa. Ei tarvitse soitella perään. Vielä kun olisi virtuaalilääkäri jolta voisi tilata reseptin uusimisen samalla.
  • Viaplay, Spotify ja muut luottokorttiani keväällä ja kesällä laskuttaneet viihdepalvelut. Kesän opiskelijoista ani harvalla oli enää tv kotona ja kukaan ei ollut ostanut vuosiin enää dvd tai cd levyjä.
Jos voitan Eurojackpotissa niin perustan globaalin drone-liiketoiminnan, koska tekniikka auttaa myös tekemään hyvää ihmiskunnalle. Tässä Valkoisen Talon näkemys. 












Hyvää digitalisoituvaa loppuvuotta! Lue Vesa Ilmarisen ja Kai Koskelan kirja "Digitalisaatio", hyvää kiteytystä positiivisella otteella.