Mikäli yhtään seurasit vuotta 2016 niin tämä vuosi on ollut älykkäiden data-ohjattujen assistenttien, bottien ja virtuaalialustojen esiin marssia. Teknologisesta lähtökohdista huolimatta nämä amerikkalaiset it- ja media-jätit haluavat kietoa sinut tiukemmin osaksi omaa bisnestään. Alexaa voi käyttää päivittäisostojen tilaamiseen. Applen ja Googlen virtuaaliassistenteilta voi kysyä sijainti- ja kauppatietoja. Facebook Messengerissä voi jo nyt keskustella tietokonepohjaisen asiakaspalvelun kanssa. Itse kyselen GrowthBotilta esim suosituimmista twiittaajista tai yritystietoja.
Artificial Intelligence, keinoäly, kiihottaa mieltä ja ideoita. Sekä pelottaa. Olisi se aidosti hienoa jos autoni ajaisi itsestään AI ohjaamana Turusta Helsinkiin, mediayhtiön botti olisi kerännyt suosikkijoukkueeni peliin liittyvät kaikki artikkelit aamuksi pädille odottamaan tai Amazon Echon puhumalla muutan ruokakassipalvelun sisältöä. Matka on vielä pitkä, sillä testasin Facebookin päällä tehtyä Hipmunk-chatbottia kysyäkseni matkavinkkejä siinä onnistumatta. Tekemistä riittää vielä läpimurtoon.
"A chatbot is a service, powered by rules and sometimes artificial intelligence, that you interact with via a chat interface. The service could be any number of things, ranging from functional to fun, and it could live in any major chat product (Facebook Messenger, Slack, Telegram" - chtbotsmagazine.com
AI-pohjaiset sovellukset muuttavat jälleen kerran arkeamme ja käyttäytymistämme. Odotukset brändejä ja yritys palveluja kohtaan nousevat taas pykälän verran. Sukupolvi toisensa jälkeen oppii, että jokainen tuote on vain napin painalluksen päässä toisesta. Vaihtamisen ja uuden kokeilun kynnys vain madaltuu. Spotifyn suosittelulistat ovat yksinkertainen esimerkki hyvästä AI- ja algoritmipohjaisesta palvelusta. Kymmeniä artisteja joista ei ole koskaan aikaisemmin kuullutkaan pyörii “levylautasella” suosittelun avulla.
Strategisen tarkastelun paikka on nyt
Arvioin, että AI-sovelluksilla on merkittävä rooli tulevaisuuden asiakaspalvelussa ja asiakassuhteen ylläpidossa mutta myös yrityksen sisäisessä käytössä AI tulee yleistymään. Yritysjohdon strategisia kysymyksiä voisivat olla:
1) Miten voisimme käyttää AI:ta automatisoimaan asiakkaan palvelukokemusta?
2) Miten voimme hyödyntää AI:ta suosittelemaan asiakkaallemme tuotteita tai palveluja (tai toimenpiteitä tai liikuntaa) joista hän todennäköisemmin on kiinnostunut?
3) Miten AI uppoaa osaksi nykyisiä tuotteitamme? Mitä teemme silloin eri tavoin tai vähemmän?
4) Voimmeko käyttää AI:tä ennustamaan asiakkaiden tai työntekijöiden tekoja?
5) Voimme hyödyntää AI:ta löytämällä työntekijöiden, sidoryhmien tai asiakkaiden toiminnasta malleja, joista emme olleet tietoisia ennen?
Miksi? Koska ihmiset käyttävät enemmän aikaa pikaviestimien parissa kuin sosiaalisen median!
Muutamia seurattavia firmoja ovat esimerkiksi Conversica ja Tact. Myös SalesForce on vahvasti tuomassa AI-palveluja osaksi CRM-ratkaisuaan.
Kuluttajan silmin vuonna 2020 joululahjapakkauksia löytynevät ensimmäiset “pömpelit”, joissa virtuaalikotiassitentti puhuu ja juttelee. Toivon mukaan ne ovat vähemmän surumielisiä kuin tämä japanilainen jo tuotannossa oleva elämänkumppani http://vinclu.me/2016/12/14/preorder-started/ .
Hyvää joulua!