3/26/2015

Retargeting ei ole taikuutta

Palastelin Mindshare-toimistomme blogiin muutaman ajatuksen uudelleenkohdennuksesta yhdessä harjoittelijani Heidin kanssa.

----copy-----

Tiedätkö, mitä digitiimimme tekee? Entä tunnetko ”Zalando-terrorismin” ja mitä tekemistä sillä on digitiimin kanssa?

Muutama viikko sitten Helsingin Sanomissa IT-asiantuntija Petteri Järvinen lausui, että hyvin kohdistetun verkkomainonnan ja etenkin ns. uudelleenkohdistamisen tekeminen on kuin taikuutta. Taikuutta! Olemme siis taikureita kaikki! Käyntikorttiini painan ”Antti Leino, Head of Magical action”.

Vakavasti puhuen, pari sanaa verkkomainonnan uudelleenkohdentamisesta ja miksi sitä kannattaa ja ei kannata käyttää. ”Zalando-terrorismi” siis tarkoittaa, että käyt Zalandon verkkosivuilla kerran katsomassa vihreitä kenkiä ja lähdet muualle lukemaan uutisia. Pam! – yhtäkkiä kaiken mainostilan uutissivuilta on vallannut Zalando tarjoten näitä samoja kenkiä uudestaan ja uudestaan useiden viikkojen ajan.

Tätä kutsutaan siis verkkomainonnan uudelleenkohdennukseksi, retargetoinniksi, ja se on kustannustehokas tapa nostattaa esimerkiksi verkkokaupan myyntiä, brändin huomioarvoa ja muistamista tai muuten siirtää asiakasta ostosuppilossa eteenpäin. Tässä pari vinkkiä millä verkkomainonnan uudelleenkohdennuksesta saa enemmän irti.

1 Käytä lukuisia luovia materiaaleja. Totta kai asiakkaan tulisi nähdä ne vihreät kengät uudelleen jos ei niitä ostanut. Mutta rajansa toistolla (frequency). Jos vihreät kengät eivät päädy ostoskoriin niin kierrätä ja tarjoa muita vaihtoehtoja. Näin käytät tilaisuuden hyväksi esitellä muita suosittuja tuotteita. Saatuasi asiakkaan ostamaan, miksei näyttää hänelle kiitos-viesti, joka kannustaa palaamaan palveluun uudelleen.

2 Retargetoitu kävijä ja asiakas on todennäköisesti se edullisin konversio mediasuunnitelmassasi. Mutta ei pidä vain katsoa sitä viimeistä klikkiä eli mistä hän palaa sivustolle. Työstä myös mainonnanhallintaa missä näet miten eri osat mediasuunnitelmastasi toimittavat ja auttavat konversioita kasvamaan eli työntävät asiakasta kohti ostoa, tilausta, varausta tai latausta – mikä onkaan tavoitteesi verkossa.

3 Kunnioita dataa. Internetin alkukehitysvaiheessa retargetointi oli lähellä tulla kokonaan kielletyksi väärinkäytösten takia. Tämän takia on tärkeää, että uudelleenkohdennus on hoidettu tyylikkäästi. Pidä silmällä mainonnan toistoa eli frekvenssiä ja aikaväliä millä näytät tarjoustasi asiakkaalle. Varo ’ylikuluttamasta’ mainontaasi heille, jotka ovat jo tehneet oston. Google esimerkiksi seuraa samaa käyttäjää useassa eri laiteessa ja ympäristössä yhden kirjautumisen voimin. Vai oletko koskaan törmännyt esimerkiksi hotellin mainokseen 10 päivää sen jälkeen kun teit haun? Tällöin on usein todennäköistä, että kohde on jo käynyt matkalla, palannut töihin ja saanut lomakuvat albumiin.

Itse ostin hotellihuoneen hotellin saitilta käytyäni ensin varauskoneissa. Jonka jälkeen Facebookin oikea reuna olikin pari päivää pelkkää ko. hotellin ja varauspalveluiden uudelleenkohdennusta. Eli prosessit kuntoon myös.

Hyvin tehtynä uudelleenkohdennus sopii niin tuloshakuisille verkkokauppiaille, liideistä eläville markkinoijille kuin muistuttavaa mainontaa hakeville brändimainostajille.

Onko sinulla hyviä esimerkkejä uudelleenkohdennuksesta?

No comments: