12/19/2012

Som Sabadell Flashmob

Two in a row today. Another excellent production under the theme branded content. A flashmob by Sabadell Bank (BancSabadell). This oneshows that the power of music can bring joy and happiness to everyone and build lovely brand equity.

The brand, Banco Sabadell (Spanish: [ˈbaŋko saβaˈðel]; Catalan: Banc Sabadell [ˈbaŋ səβəˈðeʎ]), is the fourth-largest banking group in Spain.

Fiat 500L "The Motherhood" Video ad

Fiat! This is great advertising. Something you don´t want to skip.

Thank you for doing stuff like this :)

12/02/2012

Mainoselokuvasta brändättyyn sisältömarkkinointiin

"Only losers pay for love". Vihdoin joku sanoi muukin sen ääneen: viraalia ei tehdä.

Kiitos Duval Guillaume Modemin luova johtaja Geoffrey Hantson, joka esiintyi marraskuun lopussa Eurobest-seminaarissa. "We are into educated quesses", Hantson mainitsee kertovansa asiakkaille kun nämä haluavat viraaliefektiä. Olen samaa mieltä hänen kanssaan.

Brändätty sisältö, rohkeus ja provokaatio olivat Eurobest-seminaarin mielenkiintoisimmat aiheet. Mainoselokuva sellaisenaan online-videosisältönä on hukkaan heitettyä aikaa ja vaivaa. Brändin arvoja esittelevä, hyvin leikattu, hyvin tuotettu, hyvin castattu online-video ei ole. Tarina, joka antaa ihmisille syyn jakaa sisältöä eteenpäin.

Konkretisoidaan.

30 sek. tv-spotti, jossa mies hyppää avaruudesta ehjänä maahan ei myy sen enempää energiajuomaa, mutta lähettämällä miehen avaruuteen hyppäämään sieltä takaisin ja tekemällä tästä tapahtumasta jaettavaa sisältöä, syntyy parasta brändinrakennusta ja sisältömarkkinointia.

Tarinoita, joita on jakaa mielellään uudestaan ja uudestaan (muodossa tai toisessa)

Carlsbrg on lähtenyt samalle linjalle.

Kyllä, tämäkin on tavallaan mainosspotti, mutta tilanne on aito. Hyvästä ideasta hyvin tuotettu online-videosisältö levisi Facebook-seinästä toiseen. Brändin arvot vahvistuivat. Ei tarvita TV-mainontaa arvojen välittämiseen. Ansaittu media eli kohderyhmän käyttäminen mediana varmentuu rohkean idean avulla.

Entä sitten Hamburin sinfoniaorkesteri? 100 soittajaa, 50 paikkaa ja yksi konsertti. Huikea mediajulkisuus. Taustoja löytyy esittelyvideolta.

Brändätyn online-sisällön menestystekijät

Duvallin Hantson mainitsee viisi tekijää onnistuminen takana

1 Provokaatio
2 Yllätysmomentti ja viihdyttävyys
3 Aitous
4 Uskottavuus
5 WOW!

Kun katsoo uudestaan Carlsbergin klippiä kaikki nämä kohdat täyttyvät. Se on omalla tavalla provokatiivinen, rohkea, aidon tuntuinen, jopa uskottava ja lopulta kun yllätys lopulta paljastuu, katsojalle syntyy wow !-tunne. Ainakin minulle hymy nousee pintaan. Viihdettä. Onnistumisen kannalta olennaista on myös se, että katsoja tietää kyseessä olevan mainos. Brändätyn sisällön ei ole syytä "kätkeä" sitä, että tässä myydään brändiä

Duval Guillame on myös tämän TNT-kanavan lanseerausvideon takana. Aivan sama idea kuin Carsbergissä: luodaan sisältöä joka tuotetaan online-videoksi.

Viisi attribuuttia pätevät tähän työhön. Toimisto oli jopa varautunut siihen, että joku ohikulkija saa sydänkohtauksen kun tapahtumat alkavat. Aukiolla oli myös 20 turvamiestä. Nappia painavat ihmiset ovat ohikulkijoita.

Sama idea jatkuu toimiston Bond Skyfall-elokuvan sponsorin Coke Zeron kampanjan kanssa. Ideoidaan aito tilanne, kuvataan päivä tapahtumia ja tuotetaan hyvää brändättyä sisältöä.

Tapahtumapaikka on Brysselin keskusrautatieasema. Ja mitä vaikka kaikki olisivatkin näyttelijöitä - tämä on hauska, erilainen ja myy tuotetta.

(mielenkiintoinen yksityiskohta, että 70% osallistuneista miehistä jäi jumiin heti ensimmäiseen punaiseen esteeseen)

Viraali on onnekas sattuma, mutta viraaliefektin syntymiselle voi luoda edellytykset kun idea on riittävän vahva, rohkea, provokatiivinen, uskottava ja aito. Katso vaikka yllä esiteltyjen online-videoiden katselukertoja YouTubesta!

Summataan brändätyn online-sisältömarkkinoinnin keskeiset kohdat:

1 Keskustelun aiheuttaminen

Provokaatio syntyy kun uskallamme haastaa olemassa olevia establishmentteja. Haastamalle katsojan miettimään alakulttuureja, tasa-arvoa, seksiä, vähemmistöjä tai mitä tahansa provokaation lähdettä olemme jos oikealla tiellä. Toki tämä pitää tehdä taiten. Provokaatio voi syntyä myös tilanteen järjettömyydestä ja suunnattomuudesta.

Katso esimerkkinä tämä verkon tietoturvasta muistuttava online-video.

Mustapukuiset miehet koneiden takana ovat tarinan mukaan venäläisiä ja ukrainalaisia tietokonehakkereita. Vapaaehtoisten astuessa telttaan heiltä kysytään nimi ja ikä. Heitä pyydetään odottamaan viisi minuuttia, jona aikana hakkerit kaivavat "meediolle" tarvittavat tiedot ja ne välitetään korvakuulokkeeseen. Huimaa, mutta tarinassa on kulma, joka on totta ja uskottava. Lähestymistapa on rohkea ja provokatiivinen. Sillä saa 6 miljoonaa katselukertaa.

2 Rohkeus synnyttää keskustelua

Rohkeuden puute pitää brändien sisällöt poissa Youtuben suosituimmat listoilta. Kukaan (no joku on..) ei ole kiinnostunut tuoteominaisuusvideoista tai tv-mainoksista. Huumori on vaikea taiteen laji, mutta tässäkin esitetyt onnistumiset sekä tuhannet suositut online-videot ovat omalla tavallaan humoristia ja siten hyvää viihdettä sekä lopulta katsomisen ja jakamisen arvoisia.

Vaihtamalla Carlsbergin HD-miesten tilalle mustia miehiä olisi todennäköisesti syntynyt huomattavan paljon enemmän vihaisia yhteydenottoja. Rohkeus tarkoittaa myös investointia tuotantoon. TNT-videon taustalla on 20 turvamiestä ja kokonainen ea-ryhmä sekä itse tuotantoporukka.

3 Sosiaalinen valuutta = brändipääomaa

Rohkeista ja provokatiivisista online-videoista syntyy sosiaalista valuuttaa brändille. Sosiaalinen valuutta on itse asiassa brandipääomaa sosiaalisessa maailmassa. Sitä ei voi olla koskaan tarpeeksi. Siksi tälle tielle ryhtyvän ei pidä siltä kovin helposti väistyä. Brändin kehittämisestä vastaavien tulle pysyä valppaina ja löytää uusia tapoja, keinoja ja tekniikoita yllättää ja viihdyttää asiakas.

Show must go on. Stay agile.

Suosittelen Eurobest-tilaisuutta kaikille markkinointialan ihmisille. Puhujat ovat suurimmaksi osaksi hyviä ja esitykset antavat mahdollisuuden myös kurkistaa palkinotja niittäneiden kampanjoiden taakse. <ADVERTISING>

</ADVERTISING>