11/13/2011

Google+ yrityksille

Juuri kun sai kirjan oikoluetavaksi, nettimaailmassa tapahtui. Google+ -yrityssivut aukesivat, joten ei muutakuin kirjoittamaan täydennystä kirjaan.

Hakujätti Google on ollut askeleen jäljessä sosiaalisessa netissä. Google+ -palvelu on Googlen vastine Facebookille. Maailmalla erityisesti Yhdysvalloissa palvelu nauttii jo suosiota, mutta Suomessa käyttäjät eivät ole palvelusta innostuneet. Nähtävästi yksi sosiaalinen verkosto riittää meille.

Google+ -palveluun voi avata myös yrityssivut hieman samaan tapaan kuin Facebookissa yrityksellä voi olla omat sivut viestintää, asiakaspalvelua ja myynninedistämistä varten. Idea on sama kuin Facebookissa. Yritys tuottaa kiinnostavaa sisältöä ja viestintää, jota Google+ -palvelun käyttäjät seuraavat, kommentoivat ja jakavat.

Google+ -sivujen avaaminen on helppoa. Se onnistuu osoitteessa http://www.google.com/+/business. Kirjaudu sisään Google-tilin avulla. Huomaa, että sivujen ylläpitäjäosoitteita voi olla vain yksi.

Sivun perustamisen jälkeen lisää sisältöä, uutisia, kuvia, videomateriaalia aivan samalla tavoin kuin Facebook-sivujen yhteydessä. Suosittelen, että Google+-sivuillasi olisi kiinnostavaa sisältöä ennen kuin mainostat sivuja sidosryhmillesi.

Plussassa on muutama mielenkiintoinen ominaisuus:

• Hangout on Googlen videolaajennus selaimeen. Hangout-sovelluksen avulla yritys voi järjestää seuraajille esimerkiksi online-koulutustapahtumia.

• Piirit (engl. Circles) on Googlen tapa jakaa kontaktit ryhmiin ja hallita viestintää. Jokaisella käyttäjällä on vapaavalintainen määrä piirejä. Piirejä voivat olla esimerkiksi ystävät, perhe, työkaverit tai muut. Piireihin voi kuulu myös yrityksiä. Vastaavasti yrityssivun piireihin voi siis kuulua palvelun käyttäjiä. Yritys ei voi lisätä ihmisiä piiriin vaan käyttäjä tekee päätöksen.

• +1 on Googlen oma tykkää-ominaisuus. Google +1-nappin voi nähdä Googlen hakuvastaussivulle. +1 on mahdollista lisätä myös kaikille verkkosivuille. Klikkaamalla +1-nappia käyttäjä antaa suosituksensa kyseiselle linkille. Suositukset tulevat jatkossa vaikuttamaan hakukonetuloksiin, joten yritysten tulisi lisätä +1-jakaminen verkkosivuille. Mitä enemmän +1-suosituksia yksittäisellä sivuilla on, sitä korkeammat laatupisteet sivu saa. Tämä taas vaikuttaa näkymiseen hakuvastauksissa.

+1-suositukset ovat Googlen tapa huomioida hakuvastauksissa sosiaalisten verkostojen vaikutus. Jo nyt näyttää siltä, että sivut, joilla on käytössä +1-ominaisuus, saavat enemmän kävijöitä kuin ilman toimintoa olevat sivut. Löydettävyyden kannalta +1-toiminnallisuus on syytä lisätä mahdollisimman pian verkkosivuille ja blogeihin. +1-ominaisuudesta tulee samanlainen suosion mittari kuin Facebookin tykkäämisestä.

Google on myös muuttanut haussa +-merkin käyttötarkoitusta. Kun käyttäjä kirjoittaa esimerkiksi ”+pepsi” hakukenttään, tarjoaa hakukone ensimmäisenä linkkinä Pepsin Google+-sivuja. Plusmerkistä voi tulla tapa viestiä yrityksen verkkoläsnäolosta.

"Sosiaalinen netti" -kirja julkaistaa Inforin toimesta alkuvuodesta 2012.