10/16/2024

Google Kauppiaskeskus ja Google Business-profiili

 Tehtäväni oli periaatteessa helppo: luo uudelle asiakkaalle Google Kauppiaskeskus eli Google Merchant Center ja aloita Shopping-mainonta. Uusia asiakkaita olisi kaksi verkkokauppaa.

Aikaa oli ehtinyt vierähtää viimeisestä kerrasta ja Kauppiaskeskus oli saanut uuden nimen (GMC Next) ja uuden ulkoasun. Vanhaan käyttöliittymään en löytänyt paluuta Youtube-videovihjeistä huolimatta. Pahinta oli, että missään ei GMC:ssä ollut nappia, jossa lukisi "Aloita" tai "Avaa" tai jotain sinne päin.

Hetke ihmeteltyäni löysin itseni osoitteesta google.com/retail. Lupaava alku.



Kumpikin napeista vie samaan paikkaan. Siihen GMC:hen mihin minulla on merchants.google.com osoitteessa pääsy jo ennestään.  Ei onnistu uuden tekeminen tätä kautta.


Kävin varmuudeksi osoitteessa business.google.com eli Google Yritysprofiilien hallinnassa. 
Siellä olivat ne jotka jo omistan tai on pääsy.


"Add Business"-napista pääsee tekemään uuden yrtysprofiiin. Tärkeä tietoa, jos sinulla ei sellaista jo ole. Profiili on se Googlen hauvastausten oikeaan reunaan ilmestyvä laatikko, jossa on yrityksesi tietoja, kuvia ja arvioita. 

Suosittelen pitömään tiliä ajantasalla, koska Googlen AI-pohjainen hakuvastaus saattaa käyttää näitä tietoja hakuvastaussivulla enemmänkin. Ja muutenkin, ylläpitäminen on hyvää markkinointia.





ps. osoitteessa google.com/business löytyy Yritysprofiilin aloitus myös.


Takaisin alkuperäiseen kysymykseen. Mistä uusi GMC? Muutamassa kohtaa selailuani olin nähnyt uuden mutta tultulta kuullosavan termin, Google Business Manager. Ei nyt enää lisää työkaluja!

Googlasin. Google Business Manager on työkalu, jolla voit hallita eri Googlen tarjomia sovelluksia yhdestä paikkaa. Eli yritysprofiili ja kauppiaskeskus ainakin, varmaan muitakin. 


Googlen tuki-sivuilta löytyy lisäselvitystä Business Managerista. Lisäksi hyvin mielenkiintoinen herja, johon palaan myöhemmin. Näen tämän vasta ensimmäisen kerran.
 



parivuosikymmentä Internetissä on opettanut, että Business Manager voisi olla osoitteessa  https://business.google.com/manager/. Ja nyt edessä on tämän näköinen sivu.


Alasvetovalikosta löytyvät tasan ne kaksi Kauppiaskeskusta, joihin tällä Google-tilillä, jota tässä käytän, on pääsy. Valitaan niistä toinen ja kas vain, olen siis "Super admin" tälle Business Managerille jossa on kiinni taiteilijan yritysprofiili ja kauppiaskeskus (Google mainontaa varten).  En tiennyt.


Business Managerissa pystyin tänne mukaan ne yritysprofiilit,jotka omistan Business Profile Managerissa. Kätevää? Tai pyydän pääsyä JOS tietäisin yritysprofiilin omistajan sähköpostiosoitteen....


Kohdasta New Profile pääsee tekemään "uuden shopin" eli luomaan taas yritysprofiilin. 

Alan pikku hiljaa tulla siihen tulokseen, että uuden Kauppiaskeskuksen luominen linkittyy jollain mystisellä tavalla yritysprofiiliin. 

Itse asiassa JOS sinulla on Google-tili, jota ei ole käytetty yhdessäkään yritysprofiilissa, onnistut sen avulla tekemään uuden Kauppiaskeskuksen. Se ei voi olla tarkoitus, mutta testasin ja onnistuin.

Huomaat alla, että oikeassa yläkulmassa on erilainen ikoni kertoen että olen toisella Google-tilillä.


https://merchants.google.com/mc/

Ja tälle käyttäjätilille löytyy toki Business Manager:


Nyt on vain yksi ongelma: mitä Google-tiliä käyttäisin luodakseni toisella uudelle verkkokaupalle Shopping-mainontaa Kauppiaskeskuksen kautta? 

En tiedä. Mutta en anna periksi. Kerron kun selvitän asian ja otan vinkkiä mielelläni vastaan.

/A

ps. takaisin tähän. Veikkaan, että kyseessä on ongelma, joka minulla on ollut jonkin aikaa. Konsulttifirmani yritysprofiili suljetiin Google toimesta aikaa sitten koska osoite ei kelvannut. Muuttaessani yritin päivittää tietoja ja nähtävästi iso G ei tästä pitänyt. En keksi muutakaan syytä miksi punainen varoitus on päällä. Epäilen että tämäkin voi olla Kauppiaskeskus-ongelman lähde, mutta edes Redditin keskustelupalsta ei auttanut.





 Otin toimenpiteen vastaan ja valitsin annetuista yritysprofiileistä omani. Ei ole ongelmia!


Kikkasin linkkiä ja päädyin oppimaan lisää. Tuossahan on sininen nappi josta voisin tehdä valituksen että saisin konsulttitoimiston yritysprofiilin auki!



Löysin itseni taas täältä..... 




Franz Kafka olisi riemuissaan tämän tarinan tapahtumista.