4/11/2017

Varovasti duffatessa - IOT nostaa Salon taas maailmankartalle!


Salossa entiseen Nokian (ja Microsoftin) matkapuhelintehtaan tiloihin avataan 2017 keväällä uusi bisnespark, Salo IOT Park. Kävin kuuntelemassa kevään ensimmäistä seminaaria IOT:n käytännön ratkaisuista ja veljet, että insinööri minussa aina innostuu.

Åbo Akademin sulautettujen järjestelmien professiori Johan Lilius avasi hienosti millaisesta ekosysteemistä IOT:ssa on kyse. Sensoreiden ja pilvipalvelinten väliin mahtuu ainakin kaksi arkkitehtuurin palasta, jotka keräävät, jäsentävät ja jakavat dataa eteenpäin (ja takaisinpäin). Reaaliaikaisuuden vaatimuksista johtuen yhä enemmän laskennasta tehdään lähempänä tieoja kerääviä sensoreita. Pilvistä tulee entistä enemmän datan ja informaation varastointipaikkoja ja äly siirtyy ruohonjuureen. Jokainen taatusti arvostaa, että Kolariin itse ajava auto tekee päätöksiä heti, eikä käy kysymässä törmäysohjeita Haminasta.

Sivuhuomautuksena: on hauska kuunnella syvällisempää ja moniuloitteista akateemista pohdintaa teemoista ja termeistä, joita on tottunut käsittelemään työarjessa.

Suomessa on hirmuinen määrä anturivalmistajia. ÅA:n proffan jälkeen Soil Scout –firman Chief Science Officer (suomeksi tylsästi tutkimusjohtaja) Johannes aloitti kertomalla miten hemmetin iso maa Suomi ja miten iso viljan tuottaja olemme kaikkien maailman maiden joukossa! Pysäyttävää. Johannes viljee monisatavuotista sukutilaa Satakunnassa ja oli alkanut selvitellä miten maaperästä saataisiin enemmän ja paremmin tietoja ja ymmärrystä sen tilasta. Tämä työ oli johtanut väitöskirjaan ja Soil Scout-firman perustamiseen.

Yritys valmistaa IOT-tuotetta, jossa maaperään heitellään antureita, scoutteja. Nämä lähettävät signaalia tukiasemalle jopa 10 km päähän.

Asema kokoaa datan ja muodostaa siitä visuaalista informaatiota esimerkiksi maan kosteudesta. Maatalouden ammattilainen osaa luvuista ja kuvista päätellä missä kunnossa maa on ja tehdä sen pohjalta toimenpiteitä. Tavoitteena on maksimaalinen maatilan tuottavuus. Onhan maanviljelijä aina epäonnistuja, tavoitteena on epäonnistua kylvössä ja kasvatuksessa mahdollisimman vähän, Johannes oli loistava puhuja!

Soil Scoutin scoutteja löytyy esim uudelta Webleyltä. Ne raportoivat integroituun kuivatusjärjestelmään, joka osaa tiedon perusteella automaattisesti käynnistää kentän kuivaamisen. Tai pelaatko golfia? Golfkenttähän on käytännössä erikoistunut maatila. Siksipä esimerkiksi oman kotiseurani Hill Siden kentältä löyty scoutteja. Joten varovasti duffatessa – mukana voi lentää muovia!

----

Paikalla Salo IOT Parkissa oli kymmeniä insinöörejä ja muita kiinnostuneita. Näyttää lupaavalta. Tilat ovat toimivat ja ruokkivat nähtävästi luovaa törmäämistä. Myös anturivalmistaja SICKin kisaan osallistuneet opiskelijatyöt olivat huimia.

Toivotan lämpimästi menestystä hankkeelle. Jossain tuolla voi olla hienon yrityksen siemen.

p.s. henkilökohtainen footnote. Nokian matkapuhelimilla on ollut iso rooli omassa työurassa monin tavoin, mm tuon Communicator 9000 ruudulla näkyvä club.nokia.com-palvelu. Siksipä oli jopa nostalgista käydä ensimmäisen kerran elämässä tehtaalla, josta Nokia-saaga on maailmalle startannut ☺

No comments: